top of page
De film Intouchables

Op feiten gebaseerd komisch drama over een Senegalese jongeman die de

persoonlijk verzorger wordt van een fysiek gehandicapte Franse miljonair

 

Intouchables is gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van een Franse miljonair met een dwarslaesie. Abdel Sellou (Driss in de film) schreef een boek over zijn tijd met de schatrijke erfgenaam. In de Nederlandse bioscopen trok Intouchables meer dan een miljoen bezoekers en werd daarmee de best bezochte Franse film aller tijden. Hoofdrolspeler Omar Sy won een César Award, een Franse Oscar, voor zijn rol als Driss.


meer dan een
miljoen
bezoekers
Cast
Samenvatting

Intouchables gaat over de hechte vriendschap die ontstaat tussen de twee mannen die in alle opzichten elkaars tegenpolen zijn.

 

Intouchables gaat over de levens van miljonair Philippe en Driss die uiteindelijk samenkomen. 

Philippe is een gehandicapte weduwnaar die in het hartje van Parijs woont. Hij heeft een dwarslaesie en is vanaf zijn nek verlamd. ’s Nachts heeft hij extreme last van fantoompijn. 

Driss is een Senegalese jongen die net uit de gevangenis komt. Driss komt uit de buitenwijken van Parijs en is na terugkomst uit de gevangenis niet meer welkom bij zijn tante. Om een uitkering te krijgen moet Driss solliciteren. Hij solliciteert bij Philippe als verzorgende om een handtekening te krijgen zodat hij recht heeft op een werkloosheidsuitkering. Philippe neemt Driss aan met één maand proeftijd. Driss besluit te blijven na het zien van zijn privé optrekje in het huis van Philippe en na het zien van Magalie, de secretaresse van Philippe.

Gedurende deze eerste maand is er een echte ontwikkeling in de relatie van Driss en Philippe te zien. 

Driss ontwikkelt zich als een verzorgende en geniet van het luxe leventje. Daarnaast ontdekt Driss een andere kant dan zijn wereldje in de buitenwijk. Hij gaat onder andere naar de opera en paragliden.

Philippe geniet van de aanwezigheid van Driss met zijn onbezonnenheid, zijn nonchalante houding en het feit dat Driss geen medelijden heeft. Hij krijgt meer lef, waardoor hij zijn dochter harder aan pakt en de vrouw met

wie hij al zes maanden brieven schrijft, belt

en uiteindelijk ontmoet.

 

De twee tegenpolen komen nader tot elkaar

en er ontstaat een vriendschap

tussen de twee mannen.

 

Philippe, de franse            Driss, de verzorgende                      Magalie, de secretaresse       Yvonne, de

miljonair met een              van Philippe.                                       van Philippe                            personal assistent

dwarslaesie                                                                                                                                        van Philippe

 

Gespeeld door:                  Gespeeld door:                                  Gespeeld door:                       Gespeeld door:

François Cluzet                  Omar Sy                                              Audrey Fleurot                         Anne le Ney

 

Nieuwsgierig geworden?
Bekijk verderop de trailer!
De rode draad

In de rode draad van de film beschrijven we een aantal scènes die we geanalyseerd en bekeken hebben a.d.h.v. persoonsgerichte zorg. Hierbij hebben we eigenschappen en processen van de verpleegkundige beshreven, die we terug zien in de theorie over persoonsgerichte zorg.

Scène 1:

In deze scène geeft Driss Philippe bewegingstherapie. Terwijl hij dit doet zit hij op zijn telefoon, dit is niet persoonsgericht. De eigenschappen professioneel bekwaam zijn, in contact met het beroep en de interpersoonlijke vaardigheden komen niet naar voren in deze scène.Driss verleent geen goede zorg vanuit het protocol, is meer met zijn mobiel bezig en er is geen verbale communicatie tussen de twee mannen. De processen betrokkenheid en holistische zorg komen ook niet naar voren. Er is geen interactie tussen Driss en Philippe en de focus ligt op de telefoon en niet op de zorg.

Scène 2:

In deze scène gaan Driss en Philippe op pad. Driss wil niet met de aanpaste auto van Philippe gaan waar een rolstoel in kan, maar met de sportwagen die ernaast staat.  In deze scène is er wel sprake van persoonsgerichte zorg. De eigenschappen interpersoonlijke vaardigheden en zelfkennis komen hierin naar voren. Driss ziet in dat Philippe graag wel met de sportwagen gaat en ziet hem vervolgens genieten. Ook laat Driss zelfkennis zien, doordat hij zijn eigen waarden en normen kent en niet met de aanpaste auto wil. Het proces gedeelde besluitvorming zien we niet terug m.b.t. de zorg maar in het praktische feit over welke auto ze nemen.

 

Scène 3:

In deze scène, die zich in de nacht afspeelt wordt Driss wakker van de snel ademende Phileppe die hij hoort door de babyfoon. Eerst negeert hij het geluid en vervolgens gaat hij toch naar Philippe. In deze scène zien we ook persoonsgerichte zorg. De eigenschap professioneel bekwaam zijn zien we niet duidelijk terug, weet Driss namelijk wat hij moet doen in zo'n situatie? De eigenschappen ontwikkelde interpersoonlijke vaardigheden en jezelf kennen zien we wel terug. Driss communiceert namelijk met Philippe en stelt hem gerust, ook kent hij zichzelf  doordat hij weet dat hij rustig moet blijven. Het proces gezamenlijke besluitvorming komt niet naar voren, doordat Driss zelf het intiatief neemt om Philippe mee naar buiten te nemen. Wel zien we betrokkenheid terug, Driss is erg betrokken bij Philippe.

Scène 4:

In deze scéne krijgen Driss en Philippe een massage van twee vrouwen. Dit speelt zich af na een gesprek tussen Driss en Philippe over het contact van Philippe met vrouwen. Deze laatste scène waar we op in gaan is ook persoonsgericht. De eigenschappen die we terug zien zijn ontwikkelde interpersoonlijke vaardigheden en in contact met het beroep. Driss communiceert met Philippe over het contact met vrouwen, waar haalt hij het genot uit etc? Ze kunnen er samen om lachen. Driss wil de beste zorg bieden voor Philippe en instrueert de vrouw die Philippe masseert om op de oren te blijven. De processen betrokkenheid en holistische zorg zien we duidelijk in deze scène. Driss is erg betrokken bij Philippe en hij heeft belangstelling voor hem als persoon.  Het proces gedeelde besluitvorming komt niet duidelijk terug, heeft Driss Philippe betrokken bij het regeln van de masseuse?

Zorgcontext

In Intouchables zijn ook eigenschappen terug te vinden uit de zorgcontext. Driss beschikt niet over het juiste diploma, maar hij heeft wel de kwaliteiten om goede zorg te kunnen bieden aan Philippe. Dit behoort tot een mix van vaardigheden. Van gezamenlijke besluitvorming is geen sprake. Zo besluit Driss alleen om in de Maserati weg te gaan in plaats van de praktische aangepaste auto. Bovendien is er sprake van een bepaalde machtsverhouding tussen Philippe en Driss. Philippe is namelijk erg afhankelijk van Driss, maar Philippe heeft ook veel macht over Driss omdat hij bij hem in dienst is en Philippe hem kan ontslaan als hij niet voldoet aan de wensen van Philippe. Daarnaast neemt Driss risico’s door Eléonore te bellen, terwijl Philippe dit niet wilt. Dit valt onder het vermogen tot innovatie en het nemen van risico’s.

Trailer
bottom of page