top of page

Persoonsgerichte zorg

 

Persoonsgerichte zorg wordt steeds belangrijker in de zorg. Persoonsgerichte zorg heeft invloed op de kwaliteit van de zorg. Op deze pagina bespreken we het raamwerk van persoonsgerichte van McCormack en McCance (2010). Het raamwerk bestaat uit vier onderdelen die in onderstaande afbeelding weergegeven worden. De vier onderdelen  zijn de vereiste eigenschappen van een verpleegkundige, zorgcontext, persoonsgerichte processen en persoonsgerichte uitkomsten. Hieronder worden de vier onderdelen afzonderlijk besproken. 

Bestel het boek nu bij bol.com

€49,28

Zorgcontext

De zorgcontext kan veel verschillende eigenschappen en kwaliteiten in de omgeving hebben die van invloed zijn op de effectiviteit van persoonsgerichte zorg. Deze eigenschappen zijn een mix van vaardigheden, gedeelde besluitvormingssystemen, personeelsrelaties, gezag/macht, het vermogen tot innovatie, het nemen van risico’s

en de fysieke omgeving. Elk van deze eigenschappen kan een negatief of positief effect hebben op de mate van persoonsgerichte zorg.

Vereiste eigenschappen van een verpleegkundige

Er zijn vijf vereiste eigenschappen voor een verpleegkundige. Een verpleegkundige moet vakbekwaam zijn.

Dit betekent dat de verpleegkundige de kennis en vaardigheden moet hebben om beslissingen te nemen,

de zorg op de juiste manier in te plannen en prioriteit in de zorg te stellen. Daarnaast is het hebben van ontwikkelde interpersoonlijke vaardigheden belangrijk. Kort gezegd betekent dit dat de verpleegkundige het vermogen heeft

om op verschillende niveaus te communiceren. Bovendien moet de verpleegkundige toegewijd zijn aan het beroep

en duidelijk zijn in haar overtuigingen en waarden. De laatste vereiste eigenschap is zelfkennis, want voordat we

anderen kunnen helpen moeten we inzicht hebben in hoe we zelf zijn als persoon.

Persoonsgerichte processen

De zorgprocessen kunnen persoongerichte zorg verbeteren of juist belemmeren. Als er een proces niet voldoende wordt toegepast zal dit het gehele persoonsgerichte zorg belemmeren. De persoonsgerichte processen zijn werken met de waarden en opvattingen van de zorgvrager, betrokkenheid, gezamenlijke besluitvorming, meevoelend/sympathieke aanwezigheid en het verlenen van holistische zorg.

De zorgverlener dient rekening te houden met de zorgvrager als persoon. De zorgverlener en de zorgvrager moeten afweten van elkaars waarden en overtuigingen, zodat hier rekening mee gehouden kan worden bij het verlenen van de zorg. Ook dient er betrokkenheid te zijn. Volledige betrokkenheid is aanwezig wanneer de zorgvrager en de zorgverlener zijn verbonden in de zorgrelatie.

Bij gezamenlijke besluitvorming moet rekening worden gehouden met de waarden en overtuigingen van de zorgvrager. Het kan een zorgvrager helpen als de zorgverlener zijn eigen waarden en normen benoemt, zodat de zorgvrager een alternatieve kijk krijgt op de besluitvorming.

McCormack en McCance (2010) beschrijven sympathieke aanwezigheid als een betrokkenheid die rekening houdt met de uniekheid en de waarde van een individu.

Bij het geven van holistische zorg moet er rekening worden gehouden met de lichamelijke, psychische, sociale,  spiritueel en emotionele zorg. De zorgvrager moet dus als geheel bekeken worden.

Persoonsgerichte uitkomsten

Het is belangrijk dat persoonsgerichte zorg gemeten wordt om te kijken of er daadwerkelijk persoonsgerichte zorg geboden wordt. McCormack en McCance (2010) hebben vier uitkomsten beschreven die voorwaarde zijn voor het geven van persoonsgerichte zorg. Deze vier uitkomsten zijn tevreden zijn met de zorg, betrokken worden in de zorg, het gevoel hebben van welzijn en het creëren van een persoonsgerichte cultuur.

Veel studies tonen aan dat de betrokkenheid van de gebruiker leidt tot een betere kwaliteit van de zorg, een grotere therapietrouw, een betere gezondheid en een hogere mate van tevredenheid van de patiënt. Daarnaast geldt hoe positiever de zorg ervaren wordt door de patiënt,

hoe beter het gevoel van welzijn is.

Daarnaast wordt bij het creëren van een persoonsgerichte cultuur gebruik gemaakt van het REACH Framework.
In dit raamwerk worden vier uitkomsten van elkaar gescheiden die elk aanwezig moeten zijn om een persoonsgerichte cultuur te ontwikkelen:
1. Bevoegde beoefenaars
2. Verantwoordelijke beoefenaars
3. Autonome beoefenaars
4. Het leveren van patiëntgerichte zorg.
Volgens het raamwerk worden deze vier uitkomsten alleen bereikt als de volgende drie activiteiten aanwezig zijn:
1. Leermechanismen (reflecteren, faciliteiten en wetenschappelijk bewijsmateriaal)
2. Praktijk domeinen (leren, kennis/kunde en praktijkontwikkeling
3. Individuele en organisatorische verantwoordelijkheid

bottom of page